TEST: Pukka te – supreme matcha green

pukka supreme matcha green I dag testes med stor spænding den økologiske grønne te fra Pukka: ”supreme matcha green”. Pukka te koster cirka 1270 kr. kiloet.

Allerede da jeg bestilte pakken, spekulerede jeg på, hvordan Pukka mon har pakket sin te med Matcha, som jo er et grønt tepulver fra Japan. På pakken står der: ”whole leaf green tea & the finest matcha”.

Allerede inden jeg åbner pakken kan jeg dufte den dejlige grønne te. Det bekymrer mig, at det nok betyder, at duften fra teen langsomt vil siv væk. På pakken står der, at den er holdbar knap 3 år endnu! Det er svært at forestille sig, at duft og smag kan holde sig intakt i 3 år. Man skal nok hurtigt have brevene over i tedåser.

I pakken er der 20 papir-indpakninger som fylder kassen godt ud, og det dufter dejligt af grøn te med et strejf af tang og græs.

Pukka supreme matcha green box Jeg åbner en indpakning og finder et helt almindeligt tebrev. Det viser sig, at der kun er 2% Matcha pulver i, foruden grøn Sencha te (34%), grøn Oothu te (32%) og grøn Suoi Gang te (32%). Da hvert brev netto indeholder 1,5 gram, så er der i hvert brev kun 0,03 gram matcha pulver. Det virker ikke helt fair at reklamere teen som en supreme matcha grøn te og en mere korrekt reklame af indholdet kunne være: ”whole leaf green tea & a touch of the finest matcha”.

Jeg er så nysgerrig på denne tesammensætning, at jeg er nødt til at sprætte et tebrev op. Pukka supreme matcha green pulver Jeg vil næppe kalde dette for 98% ”whole leaf green tea”, men mere hele teblade som er hakket til groft tepulver. Ikke at der er noget dårligt ved tepulver, jeg ser det blot ikke som hele teblade. På Pukka´s hjemmeside beskriver de, at ”Whole leaf” er ”whole leaves that are chopped to between 0.5mm – 2.5mm to facilitate production into teabags” – altså groft tepulver i mine termer. Umiddelbart er det vanskeligt at udskille Matcha teen, da der er så meget pulver omkring.

Da teblandingen er så fragmenteret er det muligt at smage på den. Og den smager faktisk rigtig godt! Det smager som en dejlig kombination af smagsfyldte græskarkerner og tang fra stranden. Jeg ville ikke et øjeblik betænke mig ved at smide dette økologiske indhold på panden sammen med en håndfuld mandler og bruge det som fyld i en salat eller at blande indholdet sammen med en god olivenolie og bruge det som dressing over salaten. Så lækkert er det.

Sencha teen kommer fra Kina, Oothu teen fra Indien og Suoi Gang teen fra Vietnam. Pukka beskriver på deres hjemmeside, at deres Matcha te er baseret på topskud fra tebusken i foråret. Et par dage inden høsten overdækkes buskene, så de får skygge. Pukka beskriver, at dette øger mængden af aminosyre og gør teen sødere. Efter høsten dampes bladene, så tørres de og senere males de meget langsomt i en stenmølle, således at temperaturen ikke bliver for høj.

Så er vi kommet til tilberedningen!

Til min store overraskelse er der kun denne vejledning på Pukka te pakken: ”infusing in freshy-boiled water for at least 3 minutes”. Jeg har læst rigtig meget om grøn te, men jeg har dog ikke mødt vejledning om, at man hælder frisk kogt vand på teen. De fleste anbefaler at temperaturen på vandet er omkring 80 grader, både af hensyn til smagen, men bestemt også af hensyn til de sunde ting teen kan indeholde. Jo højere temperatur du hælder over din te, jo mere kraft og bitterhed trækker du ud af din te, og jo højere temperatur, jo større risiko for at de positive stoffer i din te nedbringes.

Der er ingen gylden regel om, hvad der er bedst smagsmæssigt, det betyder blot, at du via temperaturen kan lege med nuancerne og indholdet i din te, således at det matcher dig bedst muligt.

Det næste der undrer mig, er, at der ikke står i hvor stor mængde vand, teen skal trække i 3 minutter. Der er jo stor forskel på, om brevet bruges til en lille kop, et stort krus eller en kande. Efter noget søgning på nettet må jeg give op, og jeg sender en forespørgsel til Pukka med hensyn til temperatur og vandmængde, og så må vi se, hvad de svarer. Jeg opdaterer indlægget med deres svar forneden, når jeg hører fra dem.

På mængden af te vil jeg mene, at et Pukka te brev kan bruges til 2 krus te, altså ca. 5 dl. vand, så det tester jeg med. Jeg hælder ca. 90 grader varmt vand i og lader det trække 3 minutter.

pukka supreme matcha green tekop Denne Pukka te dufter ikke af så meget, men smagen er meget harmonisk og mild – med en hel del smagsnuancer i. Teen har en sødme over sig og en meget mild og behagelig let bitterhed som eftersmag. Farven på teen er smuk gul og kan med fordel serveres i enten glas eller hvide tekrus. Det er bestemt en udmærket te, som jeg godt kan anbefale dig!

Da teen er ret mild tester jeg den igen med 3 dl. vand. Nu bliver det en meget mere kraftig te med lidt mere bitterhed, men ikke en dårlig bitterhed eller noget som bliver alt for meget. En god te, hvis man god kan lide en kraftig te. For mit eget vedkommende, vil jeg bruge mere vand til et tebrev eller lavere temperatur, så jeg får flere milde nuancer med. Tebrevet kan i øvrigt også bruges i en kop nr. 2 med lidt længere træktid.

Da restindholdet i Pukka tebrevet er økologisk, fiberrigt og formentlig med tilbageværende indholdsstoffer, som ikke er vandopløselige, så bruger jeg tepulveret til en gryderet, som jeg alligevel har gang i.

Trods den lidt misvisende reklame om teen, så får Pukka supreme matcha green min anbefaling på grund af den harmoniske smagsoplevelse og kommer med i oversigten over dejlige grønne teer. Jeg har fundet et sted, hvor prisen er god, indholdet på siden er godt, og hvor man allerede ved 100 kr. får gratis fragt. Gå til butik

Opdatering: Her kan den købes med 25% rabat i hele februar. Indsæt rabatkode: Februar Køb med rabat hos Nicehair

 

 

Respons fra Pukka: “We can confirm that water has to be freshly boiled, but we do advise that you leave it to cool Down for few minutes to avoid burning the leaves. With regards to infusion times, 3 minutes is only a recommendation for a cup of tea, but it really depends on how strong you like it”. 

 

2 tanker om "TEST: Pukka te – supreme matcha green"

  1. Hej. Jeg blev selv skuffet over det samme, da jeg så, at teen indeholdt kun 2% matcha pulver! Det er misvisende… Jeg er ikke så vild med smagen, da jeg foretrækker grøn te med smag (citron, ingefær etc). Jeg tænker, kunne man lave en matcha latte af denne, hvis man åbner teposen og bruger de hele blade, og pisker dem op, som man nu gør med ren matcha??

    • Du kan sagtens lave den til Matcha te. Jeg plejer at bruge en kaffemølle, som jeg altså ikke bruger til kaffe, men kun til te. Så kan du også bruge pulveret til madlavning (drys over en salat, i en gryderet, i en kage). God fornøjelse og tak for dine erfaringer.
      Hilsen Gitte – GreenTea.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *