Hvordan laver man en god kop te?

Hvordan laver man en god kop te?

Der skrives meget om, hvordan man tilbereder en god kop te. Nogen råd er viderebragt gennem generationer, og andre råd er baseret på naturvidenskab. Jeg har undersøgt både historierne og videnskaben, så læs videre, og du får hemmelighederne om te-brygning og en ”trin for trin” guide. Har du bare brug for en hurtig “trin for trin” guide, så kan du med lethed scrolle ned nederst på siden.

Hvorfor skal jeg vide noget om te brygning?

Det skal du, fordi du kan justere og optimere smagen i din te, så den matcher dig bedst muligt. Du kan ligeledes justere indholdet af de sunde effekter i grøn te, ved at ændre på din te-brygning.

Hvordan kan jeg justere på smagen?

Det beskrives typisk i litteraturen om te og hos nogle tehandlere, at du kan justere på smagen, ved at ændre på følgende:

  1. Vandkvalitet
  2. Kogning af vand
  3. Tevandets temperatur
  4. Te mængde
  5. Te kvalitet
  6. Trækketiden
  7. Te udstyr

Noget er rigtigt, og andet er helt forkert, hvis man spørger videnskaben.

Det er naturligvis rigtigt, at klorvand eller vand fra den varme hane ikke egner sig til tevand, men det er forkert, når det beskrives, at det altid skal være frisktappet koldt vand, der skal bruges til te-brygning, fordi det indeholder mere ilt.

Læs den videnskabelige forklaring på, hvorfor denne påstand er misvisende og ubrugelig til te-brygning, her i mit blogindlæg.

Du kan videnskabeligt set sagtens bruge vand, som er kogt tidligere, eller blot vand som i løbet af dagen er blevet lunken, til at brygge en god kop te med. For god ordens skyld har jeg testet denne viden, og jeg har smagstestet to kopper te med forskellig starttemperatur på vandet – og jeg kunne ikke smage nogen som helst forskel!

Det beskrives ligeledes i litteraturen om te og hos nogle te forhandlere, at tevandet ikke må bulderkoge, da det mister for meget ilt, og dermed forringer teens smag. Det forklares ligeledes i ovenstående link til tidligere blogindlæg, at tevand tæt på 100 grader har mistet det meste af sit ilt, og derfor vil det ikke gøre den store forskel om det bulderkoger. Jeg har igen smagstestet te lavet på vand, som kun er begyndt at koge let, og vand som har bulderkogt, og jeg kan ikke smage nogen forskel.

Derimod er det rigtigt, at vandtemperaturen der hældes over teen, mængden af te og den tid teen trækker påvirker styrken af smagen fra teen. Jo højere temperatur, mængde og tid – jo stærkere smag. Disse kan så varieres i forhold til hinanden, så du finder den bedste tesmag for dig. Jeg har fx set en guide fra en kendt amerikansk te-cafe, hvor de viser, at de brygger på næsten dobbelt anbefalet mængde teblade og på højere temperatur end normalt, men så kun med en træktid på 15 sekunder, nogen gange op til 30 sekunder. Så sådan kan det også gøres. Her hjemme er traditionen lavere temperatur, ofte 70-80 grader og trækketid op til 8 minutter – til cirka 1 tsk. teblade pr. kop.

Her kan du læse om de elkedler, som kan hjælpe os med at styre eller holde temperatur til brygning af grøn te.

Teens kvalitet er af afgørende betydning! Selv om alle teer nedstammer fra samme plante Camellia Sinensis, så har plantens alder, jordforhold, lokale vejr, dyrkningshøjde, geografisk klima, plukketidspunkt, og efterbehandlingen stor indflydelse på, hvordan de forskellige teer smager. .

Her kan du læse om smagstestninger af ren grøn te.

Her kan du læse om smagstestninger af grøn te variationer.

I nogen kulturer mener man, at tekander skal være lavet af porcelæn eller andet keramik, så teen kan ånde. Det forholder sig imidlertid sådan, at når vandet er kogt, at vandet er uden ilt, og at det ikke kan tilføres nyt ilt her, så derfor giver det ingen mening at tale om, at teen skal kunne ånde. Derudover er keramikken ofte så hårdt brændt, at der ikke kan trænge vand og luft ind, og da slet ikke, hvis kanden har sin typiske glasur. Derfor er det uden betydning for smagen, om tekanden er lavet af metal, glas eller porcelæn.

Her kan du se de tekander, som jeg fundet som de mest smukke og funktionelle.

Det man kan være opmærksom på, når vi drøfter te-udstyr, det er, om det tefilter eller teæg, man benytter, er stort nok til, at tebladene kan udfolde sig og afgive hele sin smag. Se tefilter og teæg her.

Hvordan kan jeg regulere indholdet af de sunde effekter ved grøn te?

Grøn te indeholder Catechiner, som er polyphenoler og antioxianter, og som kan oxideres af luftens ilt og dermed nedbringes. Hvis du drikker meget grøn te og ønsker at reducere dit Catechin-indtag, så kan det være en udmærket ide en gang imellem at hælde 80 grader varmt vand over tebladene, altså vand som ikke har kogt, fordi luften i vandet vil få indholdet af Catechiner til at oxideres.

Kan jeg genanvende de brugte teblade?

Det kan du sagtens. Normalt kan du bruge tebladene 2-3 gange, ved at du blot hælder nyt varmt vand over de brugte blade. Te-cafeen i USA, som jeg tidligere beskrev og som benyttede sig at større te-mængde og 15 sekunder trækketid beskrev, at man med deres metode kan genanvende teen 5-10 gange.

Kan jeg få en kort ”trin for trin” guide til, hvordan jeg tilbereder en god kop te?

Naturligvis!

  1. Kog vand til te
  2. Ønsker du at bevare de gode effekter ved te, så afkøl teen til omkring 80 grader. Hæld vandet over tebladene.
  3. Hvis du ønsker en mild te, så eksperimenter med at bruge mindre mængde te end anbefalet (typisk 1 tsk.), kortere træk-tid (typisk 3-8 min.) og lavere temperatur. Ønsker du en stærkere te, så eksperimenter med det modsatte. Te er personligt.
  4. Omrør kort teen og si den, hvis du bruger løse teblade – og hæld teen over i en opvarmet kop/kande. Bruger du tefilter/æg/pose, så hiv filteret op og ned et par gange, inden du fjerner det.
  5. Så er din te klar! Du kan genanvende dine teblade 2-3 gange.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *