Guide: Skal tevand altid koges på koldt vand?

Jeg er nødt til at tage dette emne op, fordi der skrives meget i te-bøgerne om, hvordan ilt reagerer på vandtemperatur (altså hvordan vand til te skal koges), hvilket jeg ikke kan finde belæg for i naturvidenskaben.

Te bøger

Det er et gennemgående tema i alle bøger om te, at tevand skal koges på koldt vand. I den flotte bog ”Tid til the” står der fx: ”Sæt det kolde vand til at koge. Vandet skal være koldt, fordi koldt vand indeholder mere ilt end varmt. Og ilten i vandet er med til at frigøre de aromatiske stoffer i teen”.

Jeg har taget fat på en kemiingeniør der forklarer GreenTEA, at det er rigtigt, at koldt vand har mere ilt end varmt vand. Det kan vi se på denne graf:

Oxygen i vand

Vand på 0 grader kan indeholde omkring 14 mg ilt pr liter vand, hvor 20 grader vand kan indeholde 9 mg/l. Vi kan også se, at når vandet koger ved 100 grader, at ilten vil forsvinde helt fra vandet.

Det er således rigtigt, at koldt vand indeholder mere ilt. Men det som sker, når man koger koldt eller lunken vand, er, at de begge vil nå en temperatur på 100 grader, hvor iltindholdet i vandet vil forsvinde – uanset deres tidligere temperatur. Sagt med andre ord, det er ligegyldigt, hvilken temperatur vandet har, når du alligevel vil koge vandet.

Hvis du gerne vil have mere ilt i vandet, kan man på grafen se, at du fx ved 80 grader kan bevare op til 3 mg ilt pr. liter vand – og det er uanset om vandet fra start har været koldt eller lunken. Du skal dog være opmærksom på, at hvis teen laves på vand der indeholder ilt, at de sunde effekter ved grøn te, som hedder catechiner, og som er polyphenoler og antioxidanter, kan oxideres af luftens ilt og dermed nedbringes.

Husk aldrig at bruge vand fra den varme hane, idet det kan indeholde urenheder fra varmerørene.

Vil du vide mere om tilberedning af te – så læs min te-guide her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *